Om een goedzittend tuigje te kunnen kiezen is het handig om te weten hoe de anatomie van de hond er uitziet. Aangezien de teckel een iets andere verhouding heeft dan de meeste honden is het handig om ook het skelet van de Dashond te zien. Daarnaast kwam ik een video op YouTube tegen van een onderzoek naar de beweging van honden en die zal ik ook toevoegen in mijn verhaal.
Mijn redenatie van een goed zittend tuigje bij een teckel is dat het borst-deel OP het borstbeen moet zitten en zeker niet in de hals. Maar ik merk dat bij bijvoorbeeld Dog Copenhagen Comfort Walk Air en AnnyX door het voorgevormde borst-deel het tuigje deels op het schoudergewricht ligt bij het stappen naar voren. Dan lijkt de oplossing om de hals strakker in te stellen, maar omdat het borstbeen uitsteekt en het borst-deel van het tuig voorgevormd is, bij het strakker stellen van de hals schuift het borst-deel van de tuig van het borstbeen af en ligt dan links of rechts daarnaast op de borst. Als het tuigje te veel ruimte bij de hals heeft stapt Torvi met haar voorpoot letterlijk door het halsgat. Of het tuigje gaat iets scheef en ze krijgt haar voorpoot achter het borst-deel en dan staat ze met twee poten in één armsgat. Allemaal scenario’s die ik niet wil, want de honden zijn al geen fan van tuigjes en als ze er ook nog mee in de knel komen dan is het helemáál niet meer leuk. Daarom blijf ik tuigjes proberen totdat ik en mijn teckels tevreden zijn.
Skelet van de hond
Op onderstaande afbeelding, het skelet van de teckel, is te zien dat het borstbeen voor de schouder ligt. Op de afbeelding daaronder, het skelet van een andere hondenras, is de zien dat het borstbeen ter hoogte van de schouder ligt. Het tuigje bij een teckel zou dus een scherpere Y op het borstbeen moeten hebben om niet op de schouders te komen te liggen.
Hond in beweging
Op de afbeelding van het skelet van de teckel (afbeelding 1) is een rode lijn te zien. Alle delen in de rode lijn bewegen als de hond in beweging komt. Dit is mooi te zien op deze en onderstaande YouTube video waar onderzoek is gedaan naar het bewegingsapparaat van de hond.
Waar kan het tuigje liggen zonder beweging te belemmeren
Op onderstaande afbeeldingen heb ik geprobeerd te laten zien hoe tuigjes op de teckel zitten. De eerste afbeelding is volgens mij de goede locatie voor een tuigje voor een Dashond:
- De buikband ligt halverwege de ribbenkast
- De buikband ligt dus ver achter de ellebogen
- De Y van het tuigje rust op het borstbeen en niet in de hals
- In de nek ligt het tuig voor de schouderbladen zodat de schouder ook vrij ligt
Op alle andere afbeeldingen is volgens mij de locatie fout omdat het tuigje ergens de beweging, de rode lijn, belemmert. Klik op de afbeelding om te zien waarom ik denk dat het tuigje zo niet goed is.
Voor- en nadelen van voorgevormde tuigjes
Er zijn verschillende soorten Y-tuigen en H-tuigen die wel voldoen aan de opsomming van het vorige onderdeel. De banden kunnen vastgestikt zijn of de banden kunnen met een ring aan elkaar zitten. Ook kunnen de banden voorgevormd zijn, vaak in combinatie met extra padding op de band. Een voordeel hiervan is dat het tuig makkelijk terug schuift in de juiste positie. Dit zie ik bij de Dog Copenhagen Air dat als het tuigje scheeft schuift, als de hond bijvoorbeeld zonodig schuin gaat lopen en dan gaat trekken, dat het tuigje tijdens het normaal verder lopen vanzelf weer goed schuift. Ik hoef dus niet elke keer het tuigje goed op de hond te draaien en de band tussen de voorpoten zal niet te lang in een oksel zitten.
Een nadeel van een voorgevormd tuigje is dat er een bepaalde lichaamsbouw verwacht wordt. De teckel heeft, zoals eerder gezegd, een afwijkende bouw doordat het borstbeen niet tussen maar vóór de schoudergewrichten ligt. Een voorbeeld is op deze video van mij te zien waar ik het tuigje van Rogz probeer. Het voorgevormde borstdeel, de padding, ligt op het schoudergewricht en als de hond naar voren stapt dan belemmert dit de vrije beweging.
Voor- en nadelen van tuigjes zonder padding
Met tuigjes zonder padding bedoel ik tuigjes die zo simpel mogelijk zijn, alleen banden zonder padding. Bijvoorbeeld op deze video van mij zijn onder andere Rogz for dogz H-tuig en Abaca multifunctioneel Y-tuig (DierenoppasAmersfoort) te zien. Een voordeel is dat er zo weinig mogelijk stof op de hond ligt. Daarnaast is de band in de hals dun genoeg zodat deze níet op de schouder ligt en het schoudergewricht ook niet belemmert.
Een nadeel van deze hondentuigjes zonder padding is dat de buikband heel erg strak moet om te voorkomen dat het tuigje makkelijk scheef schuift. Als deze dan schuift dan moet je deze handmatig weer terugdraaien want dat gebeurt niet uit zichzelf (zoals eerder gezegd doet de DOG Copenhagen Air dit wel).
Hondentuigje of halsband
Een discussie die ik op social media zo vaak voorbij zie komen: is een tuigje of halsband beter voor een teckel? Zelfs geleerden van het bewegingsapparaat van dieren kunnen recht tegenover elkaar staan. De één zegt dat een halsband te veel druk zet op belangrijke delen in de hals. De andere zegt dat een hondentuig de druk verkeert op het skelet legt waardoor een karperrug ontstaat en bepaalde spieren kort blijven in de rug.
Misschien moeten we ook naar de honden luisteren. Aan de ene kant; Onze dwergteckels geven aan dat ze álle tuigjes vervelend vinden. De één blokkeert compleet, nu na jaren nog steeds, elke keer als ik een tuigje om haar buik vastklik. De ander gaat tijdens de wandeling vaak op de rug liggen draaien en dat doet ze met een halsband nooit. Aan de andere kant; Als we een lange wandeling maken in onbekende omgeving trekken onze teckels sneller aan de flexi rollijn. Na een uur wandeling geven ze pijn aan door naar hun buik te happen/lippen en om te kijken naar hun kont. Dit doet ze niet als we een lange wandeling doen met tuigje aan.
Een andere situatie is de honden in de auto op de achterbank. Als je ze met een riem/gordel vastmaakt aan de halsband, dan kunnen ze hun nek breken mocht er iets gebeuren met de auto. Dus in de auto hebben ze zeer zeker een hondentuigje aan, het liefst een vest-tuigje met twee D-ringen. Tijdens het testen van hoe veilig tuigjes zijn tijdens een botsing blijkt dat het stiksel eerder scheur dan dat een metalen ring breekt. Het is niet getest, voor zover ik weet, maar twee ringen zijn sterker dan één en er zit meer stiksel op het punt waar kracht op komt tijdens een botsing.
Conclusie
Luister naar je hond. Observeer het gedrag. Kijk goed naar waar het tuigje op de hond ligt en probeer de botten van de rode lijn bij je eigen hond te vinden. Wees kritisch. Een halsband is nog altijd een goed alternatief.
Wat doen wij?
Halsband voor de normale wandeling van 15 tot aan 45 minuten.
Y-tuig voor de langere wandelingen van 45+ minuten.
Step-In (Vest) tuig voor in de auto.
Eén antwoord op “Teckel anatomie en hondentuigjes”