Een hond adopteren, wie is de eigenaar?

Ik had interesse in een hond van een stichting die honden uit het buitenland redden. Mijn interesse verdween toen ik over de voorwaarden las op de website van deze stichting. Tot mijn ongenoegen zag ik dat de stichting ten alle tijden eigenaar zal zijn van de hond. Ik snap dat het een manier van indekken is, want zij voelen zich verantwoordelijk voor de hond. Maar ik wil als ‘baasje’ ook echt de eigenaar zijn van mijn hond. Het kan toch niet zo zijn dat ik een hond 10 jaar verzorg en nooit eigenaar zal zijn?

Ik heb wat op internet gezocht en blijkbaar zijn zulke adoptiecontracten of een bruikleenovereenkomst of een koopovereenkomst. Bij een bruikleenovereenkomst blijft het asiel, de stichting of herplaatsingsorganisatie de eigenaar van de hond. Ze kunnen voorwaarden in het contract zetten. Mocht de lener zich daar niet aan houden, dan kan het zijn dat de ‘eigenaar’ de hond kan terugeisen. Bij een koopovereenkomst koop je de hond, net als een product in de winkel. Na kopen ben je de rechtmatige eigenaar van de hond en de verkoper kan geen voorwaarden opleggen aan de koper (bron: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Bij de Rijdende Rechter is het ook een paar keer aan de orde gekomen. Maar de ene keer werd de stichting als eigenaar gezien, omdat de ‘lener’ alleen voor vervoer had betaald en dus niet de hond ‘gekocht’ had. Bij de ander was er wel betaald voor de hond en moest de herplaatsingsorganisatie de hond teruggeven aan de baas.

Lang niet alle dierenasielen, dierenstichtingen, herplaatsingsorganisaties en dierenopvangcentra hebben de door hun gehanteerde voorwaarden op hun website staan. Een paar bedrijven die ik heb gevonden die dat wel op hun website hebben staan zeggen bijvoorbeeld:

  • “Wij vragen aan de nieuwe baasjes een bijdrage in de onkostenvergoeding van 295 euro” en “de registratiechip (de hond is gechipt en de nieuwe baas hoeft deze alleen nog maar te laten registreren op zijn naam)” en tot slot “Stichting AAI zorgt voor goede nazorg en plaatst daarom al haar honden met een contract, waarin onder andere staat dat de hond eigendom blijft van de stichting, dat de hond niet mag worden verkocht of weggegeven (ook niet aan een asiel), dat er niet met de hond gefokt mag worden en dat het nieuwe baasje belooft goed voor de hond te zorgen.” (bron)
  • “Deze adoptieovereenkomst is gebaseerd op bruikleen. DIERENOPVANG KONINGEN blijft te allen tijde eigenaar en de adoptant heeft als bruiklener het recht het dier onder zijn hoede te nemen.” (bron)
  • Het volgende wordt als voorbeeld voor een adoptieovereenkomst aangedragen: “(Jouw naam)is te allen tijde en op alle plaatsen bevoegd toezicht uit te oefenen op de naleving van de onder 1. gestelde voorwaarden.” en “Bij niet-nakoming door bepaling dezer voorwaarden heeft het recht, het dier zonder vooraf gedane opzegging op te eisen, weg te halen en wederom onder zijn hoede te nemen, op welke plaats het dier zich op dat moment ook mag bevinden.” (bron)
  • “Wij spreken heel nadrukkelijk van adoptie omdat dieren altijd het “eigendom” van onze stichting blijven. Dit doen we uitsluitend in het belang van het dier. Het gebeurt te vaak dat dieren na verloop van tijd niet bij hun baasjes kunnen blijven (allergie, verhuizing naar het buitenland, opname in verzorgings- of verpleegtehuis) . Dan willen we , ook na jaren, “onze” dieren zelf weer een goed huis kunnen bezorgen.” en “Daarom vragen wij bij plaatsing een minimale bijdrage als tegemoetkoming in de kosten.” (bron)
  • “Na het lezen van de plaatsingsvoorwaarden wordt een plaatsingsovereenkomst aangemaakt, waardoor het dier ook op uw naam komt te staan. Dit is een bruikleenovereenkomst waardoor het asiel altijd mede-eigenaar blijft.” (bron)
  • “Dierenzorg is wettelijk verplicht al haar asieldieren te voorzien van een microchip. Hiermee zetten we het dier op naam van ons asiel. Als het dier wegloopt of zoek raakt, weten wij zeker dat deze altijd weer bij ons terug zal komen als deze wordt gevonden.” en “Ook gebeurt het dat een dier dan in een ander asiel belandt, waar de medewerkers niets weten van de geschiedenis van het dier. Om die reden laten wij de dieren ook na plaatsing op onze naam staan.” (bron)

Nog een MRI scan, tweede keer ging al beter

Lees hier mijn verhaal over de eerste keer dat ik een MRI scan moest laten maken.

De uitslag van mijn vorige MRI scan was dat er iets zichtbaar op de scans is in mijn wervelkolom. De neuroloog en radioloog kunnen niet zien wat het precies is en daarom moest ik vandaag nog een keer MRI scans laten maken. Deze keer twee onderzoeken: onderzoek van de thoracale wervelkolom en onderzoek van de hersenen. Ik ging naar de afspraak met de verwachting pas na anderhalf uur klaar te zijn, maar na 45 minuten was het gelukkig weer klaar.

Aangezien er een scan van mijn hoofd gemaakt zou worden, had ik al mijn make-up er thuis al afgehaald. Blijkbaar kunnen er metaal-deeltjes in make-up zitten en bij zo’n grote magneet is dat natuurlijk niet goed. Ik had een joggingbroek aan met shirtje met lange mouwen. Zonder bril mocht ik de ruimte in lopen waar het MRI-apparaat staat. De radiologe zei dat ik op mijn rug mocht gaan liggen met mijn hoofd in de hoofdsteun. Het kussen voor onder mijn benen lag al op de plank. Ik kreeg weer oor-beschermers om in mijn oren te doen. Ik was al klaar voor de koptelefoon toen de radiologe met een tweede radiologe met een infuus-setje aankwamen. Ik heb het niet goed kunnen zien, want ik lag natuurlijk al. Maar ze zeiden tegen mij dat ze alvast het infuus klaar gingen maken zodat tijdens de scan ze het contrastmiddel toe konden dienen op het moment dat het nodig was. Blijkbaar zijn bepaalde vloeistoffen in het lichaam zo beter zichtbaar. Infuus inbrengen gebeurt natuurlijk met een naald, dus een plastic buisje bleef achter in mijn arm en de naald ging er weer uit. Dit alles prikte een beetje, maar viel reuze mee. Niet kijken helpt ook vind ik persoonlijk, je voelt toch  niet zoveel in je arm. Ik kreeg niet direct contrastmiddel toegediend, dit gebeurde pas halverwege de scan. De radiologe vertelde mij dat het koud zou aanvoelen, maar het prikte meer in mijn arm eerst en daarna voelde het inderdaad koud aan. Het was geen aangenaam gevoel, maar ook niet pijnlijk. Misschien is meer het idee dat ik weet dat wat in mijn arm gaat, dat ik het ongemakkelijk vond.

Ik had voor de scan nog aan de radiologe gevraagd of ik wat kon bewegen op de momenten dat de machine stil was, aangezien ik de vorige keer geen gevoel meer in mijn armen en benen had van het krampachtig stil liggen. Als het een poos stil is, kun je inderdaad even wat je vingers en voeten bewegen, maar ik mocht niet van positie veranderen omdat anders het lastig is naar de scans kijken als het lichaam er ineens anders bij ligt. Dit vind ik wel begrijpelijk, dus ik heb gehouden bij wat vinger en enkel bewegingen.

In totaal heb ik 10 liedjes gehoord en een reclameblok op de radio. Een paar scans van mijn hoofd waren zo oorverdovend dat ik de radio niet kon horen, op dat moment trilde ook alles heel hard mee zoals bijvoorbeeld het kapje voor mijn gezicht trilde ook. Je hebt er geen last van verder, je ligt er gewoon mee te trillen totdat het weer ophoudt.

Tijdens deze scan werd ik minder vaak heen en weer geschoven in de machine. Voor de scans van mijn hoofd, daar begon het onderzoek mee, schoof ik maar een klein stuk de MRI-tunnel in. Ik kon de rand zien halverwege mijn bovenarm. Voor de scans van mijn rug moest ik wat verder de tunnel in, maar omdat het gebied nu geconcentreerd was op de plek waar ze de vorige keer wat gevonden hadden ben ik maar een paar keer een klein stukje verschoven.

Ik kwam redelijk opgewekt uit het onderzoek, omdat ik had verwacht dat het twee keer zo lang zou duren. Nu is het wachten tot volgende week, dan krijg ik de uitslag te horen van de neuroloog.