Hunter Halsband Neopreen Vario Plus

Super mooie halsband. Ik had voor de Standaard teckel van mijn ouders de maat 30 – 35 cm gekocht met dikte 2.0 cm. Een mooie brede band. Helaas is de halsband te klein en ik denk dat het komt door de aparte sluiting.

Hunter Halsband Neopreen Vario Plus (afbeelding van Zoobio.nl)

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is zit een extra stuk stof achter de kliksluiting met het metalen ring. De halsband kun je dicht doen door de andere kliksluiting door het gat van de ring te doen en dan kan je de sluiting dichtklikken.

Als ik de halsband meet in lengte, rekening houdend met dat het kliksysteem in elkaar klikt en dus niet helemaal mee gemeten moet worden, is de band inderdaad 35 cm max. Maar door het extra stukje stof (met de ring) aan het binnenkant wordt de omvang net iets kleiner. Zo jammer. Helaas hadden mijn ouders het kaartje er al afgeknipt voordat ze de halsband gingen passen.. Het is echt een mooie, degelijke halsband.

Brokken voor kleine honden met voedselallergie

Onze Torvi (dwergteckel van 6kg) krijgt last van jeuk van haar voer. In haar oksels, op haar voor- en achterpoten. Ik heb ervaring met de teckel van mijn ouders die allergisch is voor gluten en kip. Dus ik ben online op zoek gegaan naar brokken waar geen gluten (het liefst helemaal graanvrij) in zitten en het liefst ook geen kip, maar daar schijnt ze beter tegen te kunnen dan de teckel van mijn ouders. Van een stuk gekookt kipfilet had ze geen jeuk aan over gehouden. Ze is nog ergens anders allergisch voor, maar ik ben er nog niet uit over wat dat is. Torvi krijgt ook jeuk van Wolf of Wilderness brokken, terwijl die helemaal graanvrij zijn maar daar zit wel kip in. Dus heeft ze toch last van kip? Hopelijk kom ik er ooit achter.

Naast de allergische reactie zit er ook veel verschil in de grootte en textuur van (geëxpandeerde/geëxtrudeerde) brokken. Hier zal ik mijn mening over delen inclusief afbeeldingen van de brokken in de voerbak van onze dwergteckels.

In verband met dat brokken nog wel eens vernieuwd kunnen worden; de afbeeldingen zijn chronologisch en ik ben begonnen in 2019.

Prins Protection Croque lam (hypoallergenic), Prins Procare Croque Dieet skin and intestinal & Nutro Grain Free Adult lam

Prins Skin Intestinal, Nutro lam, Prins Protection lam

Voor twee dwergteckels probeer ik brokken te vinden waar ze lekker van smullen, die geen allergische reactie opwekken en die ook nog redelijk goedkoop zijn. Een van onze dames reageert denk ik op gluten/graan, dus geen tarwe, gerst, haver, gierst, sorghum, etc. Daarnaast wil ik het liefst geen kip in het voer, maar daar is lastig aan te ontkomen en waarschijnlijk kunnen ze het ook allebei wel hebben. Met redelijk goedkoop bedoel ik onder de 5,50 per kg en dan zijn grotere verpakkingen voordeliger dan de kleine verpakkingen.

De grootste brok is Prins Protection, de dwergteckels eten dit maar ik zie ze er niet van smullen. De brok is ook veel te groot achteraf te zien.

De kleinste brok is Nutro Grain Free, deze vinden ze echt heerlijk en zijn van prima formaat voor ze. Maar voor een labrador gok ik dat ze te klein zijn.

De middelgrote brok is Prins Procare en die krijgen ze sinds vandaag pas. Het eerste brokje werd met smaak opgegeten in ieder geval. De grootte is prima voor de dwergteckels en ik denk dat het ook een prima formaat voor een labrador is. *Update: helaas kreeg 1 van mijn honden rode jeukplekken in haar oksels en ik geloof dat het door deze brok kwam.

Euro Premium medium kip en rijst, Edgard Cooper lam en Wolf of Wilderness blue river.

Edgard Cooper lam, Euro Premium kip

De dikkere brok is van Euro Premium. De kleinere dunne brok is van Edgar Cooper (normale verpakking, de 12kg zakken schijnen grotere brokken te zijn). De kleinere maar dikkere brokken zijn van Wolf of Wilderness.

De Euro brokken voelen wat vettig aan. De honden eten het met smaak op.

De Edgard Cooper brokken zijn prima. Mooi formaat en de honden eten het graag.

De brokken van Wolf of Wilderness zijn van mooi formaat maar een van de dwergteckels heeft daardoor jeuk in haar oksels en het zijn grote rode plakkaten inmiddels. Jammer want we hebben nog 4 1kg zakken van dat merk in huis.

Wolf of Wilderness blue river en Purizon Single Meat lamb and peas

Wolf of Wilderness Blue River, Purizon Single lamb peas

Zoals ook in mijn vorige brokken post is gezegd reageert mijn teckel helaas op de Wolf of Wilderness brokken met grote rode plakkaten onder haar oksels. Ik heb nog vier andere smaken daarvan in huis, dus kijken of het aan een ingrediënt ligt die in alle smaken gebruikt wordt.

De brokken van Purizon zijn prima en de dames eten het graag.

Purizon Single Meat lamb and peas en Purizon Single Meat salmon and spinach

Purizon Single meat Salmon spinach, Purizon Single meat lamb peas

Onze dwergteckels doen het goed op de Purizon brokken. Geen allergie klachten en ze eten het lekker op. Ontlasting is wel wat geler van kleur en voor mijn gevoel ook wat meer dan van andere brokken.

Purizon Single Meat (salmon and spinach en lamb and peas) en Wolf of Wilderness sunny glade

Wolf of Wilderness Sunny Glade, Purizon Single meat duck apple
Wolf of Wilderness Sunny Glade, Purizon Single meat duck apple

Onze dwergteckels eten alles, maar ik geloof dat de voorkeur naar de brokken van Purizon gaat. Misschien om de smaak, misschien om de brok (grootte? Structuur?).

Wolf of Wilderness Sunny Glade, Purizon Single meat Salmon spinach
Wolf of Wilderness Sunny Glade, Purizon Single meat Salmon spinach
Purizon Single meat Duck apple, Wolf of Wilderness Oak Woods, Wolf of Wilderness Sunny Glade
Purizon Single meat Duck apple, Wolf of Wilderness Oak Woods, Wolf of Wilderness Sunny Glade
Wolf of Wilderness Oak Woods, Edgard Cooper Norwegian salmon
Wolf of Wilderness Oak Woods, Edgard Cooper Norwegian salmon
Edgard Cooper Norwegian Salmon, Wolf of Wilderness Green Fields, Wolf of Wilderness Oak Woods
Edgard Cooper Norwegian Salmon, Wolf of Wilderness Green Fields, Wolf of Wilderness Oak Woods
Wolf of Wilderness Wild Hills, Wolf of Wilderness Oak Woods, Edgard Cooper Norwegian Salmon
Wolf of Wilderness Wild Hills, Wolf of Wilderness Oak Woods, Edgard Cooper Norwegian Salmon
Wellness Core Ocean, Wolf of Wilderness Wild Hills, Edgard Cooper Norwegian Salmon
Wellness Core Ocean, Wolf of Wilderness Wild Hills, Edgard Cooper Norwegian Salmon
Wellness Core Ocean, Wolf of Wilderness Wild Hills, Renske Super Premium Verse Zalm
Wellness Core Ocean, Wolf of Wilderness Wild Hills, Renske Super Premium Verse Zalm
Taste of the Wild South west canyon & Renske Zalm
Taste of the Wild South west canyon & Renske Super Premium Zalm
Taste of the Wild South West Canyon, Renske Super Premium Graanvrij Zalm, Purizon Adult lam en zalm
Taste of the Wild South West Canyon, Renske Super Premium Graanvrij Zalm, Purizon Adult lam en zalm

Hoeveel gram hondenbrokken per dag

Onze dwergteckels krijgen op het moment de brokken van Jarco. We hebben de Medium Eend van Jarco en de Mini Zalm van Jarco. De voedingstabellen op de zakken kunnen niet kloppen als je ze naast elkaar legt.

Jarco Medium Eend

Jarco Mini Zalm

25% Ruw eiwit

12% Ruw vet

3% Ruwe celstof

6% Ruwe as

9% Vocht

3653 kcal/kg Energiewaarde

23% Ruw eiwit

13% Ruw vet

2,4% Ruwe celstof

6,4 Ruwe as

10% Vocht

3700 kcal/kg Energiewaarde

 • 5 – 10 kg 60 – 90 gram per dag
 • 5 kg 100 – 120 gram per dag
 • 6 kg 120 – 135 gram per dag
 • 7 kg 135 – 150 gram per dag
 • 8 kg 150 – 160 gram per dag
 • 9 kg 160 – 175 gram per dag
 • 10 kg 175 – 195 gram per dag

Onze honden wegen 6,6 kg. Van de Medium brokken zouden ze tussen de 65 en 75 gram per dag moeten krijgen. Van de Mini brokken zouden ze tussen de 120 en 135 gram per dag moeten krijgen. Als je naar de energiewaarde van beide zakken kijkt zou er niet zoveel verschil in mogen zitten. Ik ben bang dat onze honden een tijdje te weinig eten hebben gekregen aangezien we eerst ons aan de Medium hoeveelheid hebben gehouden.

Omdat er zo’n verschil tussen de zakken zit in hoeveelheid brokken ze horen te krijgen ben ik dus op onderzoek gegaan naar hoe je zelf kunt berekenen hoeveel gram hondenbrokken honden per dag horen te krijgen. Ik ben drie verschillende berekeningen tegengekomen. Ik weet niet welke juist is of misschien zijn beide berekeningen niet juist. Maar de volgende berekeningen heb ik gevonden op het internet:

Eerste berekening

Onderstaande berekening kijkt naar behoefte kcal van de hond en naar de kcal die de brokken bevatten. Bron 1: https://www.thedogpen.nl/blog/hondenvoeding-tips/

Eerst bereken je het basaalmetabolisme:

70,5 * gewicht hond ^ 0,75

Om de hoeveelheid kcal die de hond per dag nodig heeft wordt het basaalmetabolisme vermenigvuldigd met 1,5 voor een normaal actieve hond en voor een zeer actieve hond wordt er vermenigvuldigd met 2:

Kcal per dag nodig normaal actieve hond = basaalmetabolisme * 1,5

Kcal per dag nodig zeer actieve hond = basaalmetabolisme * 2

Daarna wordt er gekeken hoeveel kcal/kg op de hondenbrokken zak staat aangegeven.

Om uiteindelijk te weten hoeveel gram voer de hond per dag moet hebben deel je de hoeveelheid kcal die de hond per dag nodig heeft door de kcal per 100 gram van de brokken. Tot slot reken van kg naar gram.

Voorbeeld Jarco Medium Eend:

Basaalmetabolisme: 70,5 * 6,6 ^ 0,75 = 290,30

Behoefte kcal hond per dag: 290,30 * 1,5 = 435

Energiewaarde per kg: 3653

Kg brokken per dag: 435 / 3653 = 0,11908

Gram per dag = 119,08

Voorbeeld Jarco Mini Zalm:

Energiewaarde per kg: 3700

Kg brokken per dag: 435 / 3700 = 0,117567

Gram per dag = 117,57

Tweede berekening

Onderstaande berekening kijkt naar behoefte kcal van de hond en naar de kcal die de brokken bevatten. Bron 2: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj5iryg-a3kAhUF_aQKHRE6CZgQFjABegQIBBAC&url=https%3A%2F%2Fmaken.wikiwijs.nl%2Fuserfiles%2F5720229dc82357fba80077136dc3c2c8169eacd3.docx&usg=AOvVaw1iCViva03OVhR4AOPj5Fa- (link opent een .docx bestand). Bron 3: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjlhejdua_kAhUYURUIHb9rAksQFjAAegQIABAC&url=https%3A%2F%2Fmaken.wikiwijs.nl%2Fbestanden%2F729263%2FVoeren%2520en%2520Verzorgen_N4_Les%25204-%2520Energieberekeningen.pptx&usg=AOvVaw0i_wMq97xQVpvyqwcnaBrQ (link opent een .pptx bestand).

Eerst bereken je hoeveel percentage koolhydraten zijn op 100 gram brokken:

Koolhydraten = 100% – (%ruw eiwit – %ruw vet – %ruwe celstof – %ruw as – %vocht)

Nu is het mogelijk om de kcal per 100 gram te berekenen. Vermenigvuldig het percentage koolhydraten met 3,5. Het percentage eiwitten vermenigvuldig je ook met 3,5. Het percentage vetten vermenigvuldig je met 8,7. De resultaten hiervan tel je bij elkaar op en dit is de kcal per 100 gram brokken.

Daarna wordt REB (Rust(stofwisselings) Energiebehoefte) berekend:

REB = 30 * gewicht hond + 70

Hiermee wordt de DEB (Dagelijkse Energiebehoefte) berekend:

1,6 * REB = DEB voor intacte volwassen hond

1,4 * REB = DEB voor gecastreerde volwassen hond, neigend tot zwaarlijvigheid, senior hond

Voor dracht, lactatie en groei gelden nog andere factoren, zie bron 3.

Om uiteindelijk de voedingshoeveelheid per dag te berekenen wordt de behoefte van de hond vermenigvuldigd met 100 en dat resultaat wordt gedeeld door kcal van de brokken.

Voorbeeld Jarco Medium Eend:

REB = 30 * 6,6 + 70 = 268

DEB = 268 * 1,4 = 375,20

Koolhydraten: 100% – (25% + 12% + 3% + 6% + 9%) = 45%
Totaal kcal per 100 gram: (koolhydraten 45 * 3,5) + (eiwitten 25 * 3,5) + (vetten 12 * 8,7) = 157,50 + 87,50 + 104,40 = 349,40

Behoefte: 375 kcal per dag

Voeding: 349 kcal per 100 gram

Voedingshoeveelheid: 375 * 100 = 37500 / 349 = 107,45 gram per dag

Voorbeeld Jarco Mini Zalm:

Koolhydraten: 100% – (23% + 13% + 2,4% + 6,4% + 10%) = 45,2%

Totaal kcal per 100 gram: (koolhydraten 45,2 * 3,5) + (eiwitten 23 * 3,5) + (vetten 13 * 8,7) = 158,20 + 80,50 + 113,10 = 351,80

Behoefte: 375 kcal per dag

Voeding: 352 kcal per 100 gram

Voedingshoeveelheid: 375 * 100 = 37500 / 352 = 106,53 gram per dag

Derde berekening

Onderstaande berekening houdt geen rekening met hoe actief de hond is. Er wordt berekend met MegaJoule. Bron 4: https://canibalance.nl/2018/11/08/energiebehoefte-volwassen-honden/

Energiebehoefte (ME, metaboliseerbare energie) = 0,5 MJ per kg lichaamsgewicht ^ 0,75

Op de hondenbrokken zak staat hoeveel kcal per kg van de brokken zijn. Reken dit om naar MJ. Dit is het energiegehalte van het voer.

Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte (MJ)

Voorbeeld Jarco Medium Eend:

Energiebehoefte = 0,5 * 6,6 ^ 0,75 = 2,06

Energiegehalte per kg voer (MJ) = 3653 kcal/kg = 15,29 MJ/kg

Voer (kg) = 2,06 / 15,29 = 0,134

Voer (gram) = 134 gram per dag

Voorbeeld Jarco Mini Zalm:

Energiegehalte per kg voer (MJ) = 3653 kcal/kg = 15,49 MJ/kg

Voer (kg) = 2,06 / 15,49 = 0,132

Voer (gram) = 132 gram per dag

Renske Zalm brokken

Om te kijken hoe de drie berekeningen uitpakken bij een andere hondenbrok heb ik Renske Zalm brokken ook berekend.

Informatie brokken:

26% Ruwe eiwit

13,5% Ruw vet

2,5% Ruwe celstof

8,5% Ruw as

8,5% Vocht

41% Koolhydraten

3900 kcal/kg Energiewaarde

 • 5 kg 90 gram per dag
 • 6 kg 103 gram per dag
 • 7 kg 116 gram per dag
 • 8 kg 129 gram per dag
 • 9 kg 142 gram per dag
 • 10 kg 155 gram per dag

6,6 kg volgens voedingstabel: 110,80 gram

Eerste berekening: 435 / 3900 = 111,54 gram

Tweede berekening: 143,5 + 91 + 117,45 = 351,95. 37500 / 351,95 = 106,55 gram

Derde berekening: 2,06 : 16,33 = 126,15 gram

Taste of the Wild Pacific Stream Smoked Salmon

Om te kijken hoe de drie berekeningen uitpakken bij een andere hondenbrok heb ik Taste of the Wild Pacific Stream brokken ook berekend.

Informatie brokken:

25% Ruwe eiwit

15% Ruw vet

3% Ruwe celstof

8,9% Ruw as

10% Vocht

38,1% Koolhydraten

3600 kcal/kg Energiewaarde

 • 5 – 10 kg 100 – 150 gram per dag

6,6 kg volgens voedingstabel: 116 gram

Eerste berekening: 435 / 3600 = 120,83 gram

Tweede berekening: 133,35 + 87,50 + 130,50 = 351,35. 37500 / 351,35 = 106,73 gram

Derde berekening: 2,06 : 15,07 = 136,70 gram

Resultaten

Volgens de Jarco Medium Eend voedingstabel hoort een hond van 6,6 kg tussen 65 en 75 gram per dag brokken krijgen. Volgens de eerste berekening zou de hond 119 gram per dag brokken nodig zijn. Volgens de tweede berekening zou de hond 107 gram per dag brokken moeten krijgen. Tot slot is volgens de derde berekening 134 gram hondenbrokken per dag nodig.

Volgens de Jarco Mini Zalm voedingstabel hoort een hond van 6,6 kg tussen 120 en 135 gram per dag brokken krijgen. Volgens de eerste berekening zou de hond 118 gram per dag brokken nodig zijn. Volgens de tweede berekening zou de hond 107 gram per dag brokken moeten krijgen. Tot slot is volgens de derde berekening 132 gram hondenbrokken per dag nodig.

Als er wordt gekeken naar de toegepaste berekeningen op de andere merk brokken van Renske en Taste of the Wild lijkt de derde berekening het minst accurate te zijn. De eerste berekening zit het dichtste in de buurt van de voedingstabellen op de hondenvoer zakken.

Mocht iemand ervaring hebben met het berekenen van hoeveel gram brokken de hond per dag hoort te krijgen, dan hoor ik het graag!

Shar-Pei – Voorkomende ziektes

Ik ben iemand die van honden houdt. Ik heb alleen echt ervaring met Bouviers en Teckels, maar ik lees in facebook groepen over andere rassen. Wat mij opvalt is dat ziektes bij rashonden helemaal niet zo duidelijk zijn, totdat je baasjes van hetzelfde ras op sociaal media bij elkaar zet en dan ineens kom je er achter hoeveel honden dezelfde klachten / ziektes hebben.

Shar-pei’s kampen sowieso met de overdreven rimpels, bij puppies worden de rimpels boven de ogen vastgezet door een dierenarts. De huid is gevoelig, veel hebben last van allergieën, ook van vlooienallergie. Daarnaast komt Shar-Pei fever voor waar de hond terugkerende koorts en gezwollen hakken heeft en de nieren zwaar aangetast worden.

Iets wat niets met ziektes te maken heeft, maar wel met het uiterlijk is dat de honden verkeerd begrepen worden door andere honden. De stand van de oren en staart worden als agressief gezien waardoor ze vaak aangevallen worden door andere honden.

Duitse Pinscher – Voorkomende ziektes

Ik ben iemand die van honden houdt. Ik heb alleen echt ervaring met Bouviers en Teckels, maar ik lees in facebook groepen over andere rassen. Wat mij opvalt is dat ziektes bij rashonden helemaal niet zo duidelijk zijn, totdat je baasjes van hetzelfde ras op sociaal media bij elkaar zet en dan ineens kom je er achter hoeveel honden dezelfde klachten / ziektes hebben.

Over de Duitse Pinscher (en dus niet de Dwerg Pinscher) heb ik gehoord dat de huid op de oorpunten heel dun is waardoor er telkens open wonden op de oorpunten zitten. Door het puntje van de oren er af te laten halen door een dierenarts schijnt het op te lossen te zijn.

Bouvier – Voorkomende ziektes

Ik ben iemand die van honden houdt. Ik heb alleen echt ervaring met Bouviers en Teckels, maar ik lees in facebook groepen over andere rassen. Wat mij opvalt is dat ziektes bij rashonden helemaal niet zo duidelijk zijn, totdat je baasjes van hetzelfde ras op sociaal media bij elkaar zet en dan ineens kom je er achter hoeveel honden dezelfde klachten / ziektes hebben.

Ik kan mij 4 Bouviers herinneren, bij de eerste twee was ik nog te jong maar bij de laatste twee kan ik mij nog goed herinneren waar ze last van hadden. De ene hond had verschrikkelijk last van jeuk in haar oren, dat lag aan oormijt en dat de oren met al dat haar niet goed kunnen luchten. Daarnaast kreeg zij gigantische vetbulten die uiteindelijk haar beweging belemmerden en daarom weggehaald moesten worden. De andere hond kreeg lymfeklier kanker, met chemo hebben wij zijn leven nog een paar jaar kunnen verlengen maar op een gegeven moment kreeg hij bultjes en werd dementerend.

Dashond / Teckel – Voorkomende ziektes

Ik ben iemand die van honden houdt. Ik heb alleen echt ervaring met Bouviers en Teckels, maar ik lees in facebook groepen over andere rassen. Wat mij opvalt is dat ziektes bij rashonden helemaal niet zo duidelijk zijn, totdat je baasjes van hetzelfde ras op sociaal media bij elkaar zet en dan ineens kom je er achter hoeveel honden dezelfde klachten / ziektes hebben.

Om te beginnen bij onze eigen hond, een Dashond standaard korthaar met stamboom. Hij heeft last van voedselallergie en atopie, dit uit zich in jeuk tussen de tenen, oksels, buik, liezen, onder de kin en zijn neus. Ik heb van andere teckeleigenaren gehoord dat vooral de langharige teckels een tijd lang last hadden van epilepsie en ik heb ook gehoord dat bij de kortharen dit ook voor komt. Dan is er natuurlijk nog de bekende hernia bij de teckels waar heel veel dashonden mee te maken krijgen.

Teckel

In 2009 hebben wij een tijd zonder hond geleefd. Het huis is zo kaal en leeg dat het toch kriebelde. Mijn moeder wilde geen Bouvier weer, de vacht was veel te veel werk. Ze wilde alleen een Teckel als er een hond weer moest komen, omdat de buurman van haar ouderlijk huis ook een Teckel had en ze vond dat toch zo’n leuke hond. Mijn vader daarentegen wilde geen rat aan een touw. Ik heb een hele zoektocht op het internet gedaan en kwam uit bij een Teckelfokker in Zwartemeer, van de Mibaf’s Hoeve. Ze had een reu en een teef beschikbaar, beide puppy’s waren black en tan standaard korthaar dashondjes. Bij het eerste bezoek waren de pups 4 weken oud en we waren opslag verliefd (natuurlijk). Het teefje was druk en haar hartje ging flink te keer. Het reutje was veel rustiger en zijn hart ging heel rustig alsof hij dit elke dag meemaakte. Dit rustige gedrag sprak ons wel aan, omdat we het rustige gedrag van de Bouvier des Flandres gewend waren. Vijf weken later mochten wij eindelijk onze Frodo ophalen.

Frodo, eerste dag bij ons

Frodo, eerste dag bij ons

Frodo is geboren op 29-07-2009. Zijn papa en mama zijn Engels Gomez en Pumpkin-Pie v.h. Huys Ringh-De Vries. Ik weet dat een zusje van hem naar een fokker in België is gegaan, maar van de rest van het nest weet ik helaas niks. De fokker doet helaas ook niet aan een terugkomdag van het nest.

Bouvier des Flandres

Ik ben opgegroeid met twee Bouviers. Eerst hadden wij Asta en Boris, broer en zus. Nadat beide honden er niet meer waren kregen wij Amber en Atos, ook broer en zus. Het waren allemaal schatten van honden.

Amber en Atos

We konden ze uitlaten zonder riemen, waren prima met andere honden en gingen nooit de confrontatie aan, ze wilden alleen maar bij je liggen en geaaid worden.

Helaas zijn de honden nooit ouder geworden dan hooguit 11 jaar. Wat ik mij kan herinneren van Asta en Boris, is dat Boris overleden is terwijl er bloed voor en achter uit hem liep. Asta zat vol met vocht of lucht en de arme hond kon niet meer normaal bewegen, want alles deed haar pijn. Uiteindelijk hebben we de dierenarts er bij moeten halen om haar te laten inslapen. Helaas was het een ouderwetse veearts die heel hardhandig met haar om ging. Asta gilde het uit van de pijn, ik kan wel zeggen dat dat een zeer traumatische ervaring was voor mij als klein kind.

Amber had in haar leven twee keer een engeltje op haar schouders. De ene keer was dat toen zij baarmoederontsteking had. De dierenarts was er maar net op tijd bij om haar leven te redden, dit koste haar ook haar baarmoeder. De tweede keer was toen ze haar tong had ingeslikt. Ja, serieus. Ze had haar tong ingeslikt. Mijn vader heeft uiteindelijk zijn vingers om haar tong heen gekregen en uit haar keel kunnen trekken.

Amber en Atos

Amber had een vetbult van 3kg tussen haar buik en poot, bij de heup. Aangezien ze al op leeftijd was had de dierenarts vanaf het begin van de vetbult afgeraden om het te laten verwijderen. We kwamen daarop terug toen Amber op een gegeven moment zoveel problemen had om op te staan dat er wat moest gebeuren. De dierenarts heeft de vetbult verwijderd en alles leek goed te gaan. Helaas kon ze vanaf dat moment helemaal niet meer lopen met haar achterpoten. We hebben het een paar dagen aangekeken, haar geholpen met lopen zodat ze haar behoeftes buiten kon doen, maar er zat geen verbetering in. De dierenarts heeft haar bij ons thuis laten inslapen, dit was een hele aardige vrouw die het gelukkig pijnloos kon doen voor onze Amber.

Atos kreeg lymfeklierkanker, we zijn met hem naar De Kompaan in Ommen geweest en daar heeft hij chemotherapie gehad. In het begin waren wij natuurlijk bang dat hij, net als mensen, ook heel ziek zou worden van de kuur maar niks is minder waar. In die hele periode is hij een vrolijke, lieve en blije hond geweest op één dag na. Die ene dag was hij misselijk. Daarnaast verloor hij ook haar tijdens de chemokuur, maar daar heeft hij nooit last van gehad.

Atos, tijdens chemo

De therapie heeft hem nog een paar jaar extra gegeven en dat was het zeker waard. Op het laatst werd Atos dement en zag hij minder goed. In die periode liet ik de honden vaak midden in de nacht uit, zonder riem. Zo ineens schoot Atos in paniek over straat, opzoek naar mij. Hij was mij duidelijk kwijt. Vanaf dat moment ging hij hard achteruit. Uiteindelijk vond mijn moeder hem buiten liggen in de regen, hij had liggen slapen in de auto (wat elke hond van ons heerlijk vindt om te doen). Blijkbaar was hij er uitgesprongen en vlak daarna overleden.

Het karakter van een Bouvier is goud waard.