Voorafgaand aan operatie

Na 3 weken wachten op een uitnodiging voor de operatie heb ik het ziekenhuis gebeld met de vraag wanneer ik de oproep kon ontvangen. Er werd mij verteld dat ik een week voor de operatie de brief zou ontvangen en niet eerder ivm spoedoperaties die tussendoor kunnen komen en waardoor mijn operatie verder geschoven wordt. Dus ik moest gewoon wachten.

Na de volle 6 weken heb ik nogmaals gebeld, de termijn van 6 weken was nu verstreken zonder iets te hebben gehoord. Aan de telefoon kreeg ik de datum 27 mei te horen (2,5 week later op het moment van bellen) onder voorbehoud, de brief zou ik volgende week vrijdag ontvangen als het doorging. Ik was heel dankbaar dat ik nu eindelijk een datum had, maar ik begon aan mijzelf te twijfelen of ik het goed verstaan had dus ik heb twee dagen later nog eens gebeld. De persoon vond het raar dat ik een datum gekregen had, maar inderdaad maandag de 27e zou ik als eerste geopereerd worden. Vrijdag zou de opnamedag zijn, maar aan het einde van de dag zou ik wel weer naar huis mogen. Zondagavond om 20:00 uur zou ik dan weer terug moeten komen voor opname.

Die vrijdag een week later kreeg ik inderdaad de melding dat de brief verstuurd was. Diezelfde dag zat bij de post een andere brief van het ziekenhuis met informatie over een academisch onderzoek. Op zaterdag ontving ik de uitnodigingsbrief van het ziekenhuis, afdeling Neurochirurgie.

De opnamedag. Op de vrijdag voor de operatie moest ik om 10:00 uur mij melden bij de balie. Daarna werd ik doorgestuurd om bloed te laten prikken (bloedgroep en antistoffen). Toen dat gedaan was mocht ik naar de verpleegafdeling. Ik heb mij daar gemeld bij de balie en we moesten even wachten in een kamer. Gratis warme chocolademelk, thee, koffie, het was er allemaal.

Binnen een kwartier werden we gehaald door een verpleegkundige. Zij heeft mij vragen gesteld over de operatie en uitgelegd hoe het allemaal zal gaan verlopen. Zoals of ik 3 dagen bedrust op mijn buik moest doen. De verpleegkundige antwoordde dat bedrust juist op de rug moest, zodat door de druk het ruggenmerg dicht gedrukt wordt. Er werd al veel duidelijk door dit gesprek.

Direct daarna kwam de arts van het onderzoek, hij wilde graag mijn vragen beantwoorden en dan kijken of ik mee wilde doen aan zijn onderzoek. Ik zou de derde van de vijfentwintig kandidaten voor zijn onderzoek zijn. Er zou niet veel anders gebeuren dan wat voor de operatie ook al zou gebeuren, dus ik heb toegezegd dat ik mee zal doen aan het onderzoek.

Een kwartier later werden we opgehaald door een co-assistent van de zaalarts. Zij stelde vragen over mijn symptomen en hoe verder mijn gevoel in mijn hele lichaam is. Daarna gingen we naar een onderzoekskamer waar de zaalarts bij aansloot. Zij hebben bepaalde reflex en neurologische testen gedaan. Ook kon ik vragen stellen over de operatie, wat heel fijn was want daar had ik nog vragen over.

Meteen na dat gesprek kwam de onderzoeker met een neuroloog de onderzoekskamer in. Ook zij hebben verteld wat hun aandeel in het hele proces zal zijn. Zij doen de zenuwbewaking en samen ook de testen voor het onderzoek. Voor de zenuwbewaking zal ik twee schroefjes in mijn hoofd krijgen en plakkers overal op mijn lichaam tot onder mijn voeten, inclusief op mijn schaamlippen en anus. Er zal stroom van boven naar beneden en van beneden naar boven gestuurd worden om de signalen zo goed te bewaken. Omdat je alle spieren zal aanspannen op dat moment krijg ik naast de beademingstube blokken tussen mijn kiezen zodat ik niet op mijn tong of de tube kan bijten. Na deze informatie hebben ook zij reflex en neurologische onderzoeken gedaan en nog extra testen voor het onderzoek. Alles om te meten hoe ik voor de operatie ben en na de operatie dezelfde testen om te meten hoe ik na de operatie ben.

Tot slot moesten we nog anderhalf uur wachten op de chirurg en dat was het zeker waard. Hij had de scan van mijn ruggenmerg afgedrukt en legde uit wat er zal gaan gebeuren. Hij zal een klein sneetje maken op de plek van de Cavernoom. De rugspieren moeten aan de kant gelegd worden. Twee en halve uitsteeksels van de ruggenwervels moeten weggehaald worden om er bij te kunnen. Zenuwbewaking zal boven en onder de Cavernoom gedaan worden. Het hersenvlies moet opengesneden worden en dan zullen ze aankomen bij de Cavernoom. Met een elektrische pincet zal de Cavernoom verschrompeld worden en zo kan het uit het ruggenmerg gehaald worden. Een operatie aan het ruggenmerg zonder het ruggenmerg aan te raken, dat is het doel.

Met al deze informatie mocht ik zwetend weer naar huis. Maandag is de operatie.

Leave a Reply

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.