Mijn ouders wonen in een oud Rabobank pand. Deze woning bestaat uit een woonhuis met daar aan vast een kantoor. De bestemming van het pand is gemengd, om precies te zijn kantoorbestemming én woonbestemming. Mijn man en ik wilden misschien wel de helft kopen (het kantoor deel) en laten verbouwen tot een woning met eigen huisnummer, eigen voordeur en eigen oprit. Maar hoe pak je dat aan? Een woning splitsen waar kantoor en wonen functies op rusten. Aangezien dit een uitzonderlijke situatie is en op internet er weinig over te vinden is zal ik vertellen hoe wij het hebben aangepakt.
Kadaster
De aannemer had al eerder de nutsvoorziening aangevraagd. Maar in de antwoord mails stonden hoge bedragen die we niet wilden betalen zolang de vergunning er nog niet door was. Toen we het besluit van de gemeente ontvangen hadden hebben we gevraagd of de aannemer akkoord kon geven op de offertes van alle partijen van de nutsvoorzieningen. Eén partij vroeg om een huisnummerbesluit, omdat de aanvraag voor het kantoor deel gold. Die hadden we niet. Volgens internet zou je die van de gemeente moeten krijgen. Ik heb de bouwkundige adviseur gevraagd of we dit hadden moeten aanvragen bij de vergunning. Volgens de adviseur zou het huisnummerbesluit nog volgen en de contactpersoon bij de gemeente verifieerde dat. Op 10 oktober 2023 ontving mijn vader per post het huisnummerbesluit. De aanvraag voor de nutsvoorziening kon nu door gaan.
De volgende stap was dat het perceel kadastraal gesplitst moest worden. De eigenaar van het perceel, mijn vader in dit geval, kon de aanvraag digitaal bij het kadaster doen. Ik heb nog telefonisch contact gehad met het kadaster, omdat sommige vragen voor ons onduidelijk waren. Op 16 oktober 2023 hebben we een “Particuliere bestelling splitsing” ingevuld en verstuurd. Als bijlage hadden we de plattegrond gepakt die in de aanvraag voor de vergunning ook was gebruikt en op de splitsing hadden we een duidelijke rode streep gezet. De factuur van 420 euro zou volgen nadat de meting was gedaan door een landmeter, deze wordt ingeschakeld door het kadaster.
We werden een paar dagen later gebeld door de landmeter en op 24 oktober 2023 is deze langs geweest. De splitsing van het perceel leek ons makkelijk, maar uiteindelijk is de landmeter wel 4 uur bezig geweest met het meten en berekenen. Niet alleen buiten het huis maar ook ín het huis. Op 7 november 2023 ontving mijn vader per e-mail een Leveringsbevestiging met bijlage waarin de nieuwe perceelnummers met bijbehorende oppervlaktes stonden. Helaas was de splitsing niet zoals we op de plattegrond hadden aangegeven. Dit kwam omdat wij er vanuit zijn gegaan dat het huidige hekwerk op die lijn stond, deze stond blijkbaar 1 meter er naast. Mijn vader heeft doorgegeven wat ik had gezegd, namelijk volg het hek en de landmeter heeft dat netjes gedaan. Maar zo wilden we het niet.
Ik heb telefonisch contact gehad met het Kadaster dat het toch niet zo is geworden zoals we zouden willen. Er werd mij geadviseerd om een klacht via de website in te dienen. Ik vond het wat te sterk om gelijk een klacht in te dienen, de lijn voor het huis was gewoon een meter te ver naar links. Uiteindelijk toch een klacht ingediend en een dag later werd ik door het Kadaster gebeld. Er werden scherpe vragen gesteld om te achterhalen of het aan de landmeter lag of aan ons. De conclusie was dat wij het verkeerd hadden aangegeven, die constatering is natuurlijk juist. Om het aan te passen zou opnieuw een landmeter langs moeten komen met de nodige kosten, of ik daar akkoord mee ga. Mijn vader heeft tijdens de eerste meting nog gevraagd of wij een concept konden krijgen om te kijken of het goed was. Dit was niet mogelijk. Ik heb dit tegen de man van het Kadaster gezegd en die vertelde mij dat “dat echt niet kon want dan zou het normale tarief véél hoger moeten zijn omdat ze dan rekening moesten houden met dat de landmeter vaker dan één keer moest langskomen en per keer moesten zij een landmeter inhuren” etc. Omdat wij die splitsing toch echt anders wilden ben ik er akkoord mee gegaan. Diezelfde middag kreeg mijn vader nog een bevestigingse-mail met het verhaal “Vanmiddag sprak ik met u over de door u ingediende ticket .. U gaf aan dat de grens welke door uw vader aangewezen uiteindelijk niet de bedoeling is. De grens zoals nu gevormd aan de voorzijde van de woning is midden schutting. U gaf aan dat midden tussen muur door verlengd moet worden. Om deze situatie te herstellen zal er opnieuw een grens aangewezen moeten worden. U zult aan de straatzijde zelf een paaltje moeten plaatsen welke de richting van de grens aangeeft (van midden muur naar het door u aangegeven paaltje). De landmeter die langs komt kan u uitleggen waarom we midden muur niet verlengen, maar een daadwerkelijk aangegeven grens willen zien. Aan deze herstelactie zijn wel kosten verbonden, voor het opnieuw inmeten van de grens wordt 156,00 Euro in rekening gebracht. Ik verzoek u middels het beantwoorden van deze mail aan te geven of u akkoord gaat met genoemde kosten. Zodra ik van u een akkoord op de heb ontvangen zullen we een aanvullende order opmaken .. Na aanmaken order zal er een landmeter langskomen voor het inmeten van de door uw vader aangewezen grens.“. Daar hebben we natuurlijk, nogmaals, akkoord op gegeven.
Op 11 december 2023 is voor de tweede keer een landmeter langsgekomen. De dag er voor hebben mijn moeder en ik moeilijk zitten doen met paaltjes in de grond doen en een touwtje tussen alle paaltjes zodat de lijn goed zichtbaar was. De landmeter keek er niet eens naar, hij ging met ons het gesprek aan over hoe we het graag wilden zien en maakte de slimme opmerking dat hij de lijn van het huis kon volgen. Hij heeft ander half uur rond het huis gemeten, dus niet alleen het stuk voor het huis, en was toen klaar.
De factuur voor de eerste meting kregen wij op 27 november. Op 15 december 2023 ontvingen we een nieuwe Leveringsbevestiging met bijlage van de nieuwe situatie. Nu kwam het gelukkig wel overeen met wat wij wilden. De factuur van de tweede aanvraag ontvingen we op 25 december.
Gemeente (uitrit)
Via mijn moeder heeft de gemeente contact opgenomen over de wijzigingen aan de uitrit. Op 6 december 2023 is de gemeente met een aannemer langs geweest om te kijken naar de uitrit, parkeerplekken en het voetpad. De gemeente had een plattegrond waar op stond dat de oprit 6 meter zou worden. Want dat was aangevraagd. Ik was op dat moment wat onzeker, hadden wij dat specifiek in de aanvraag staan? Misschien dat op de plattegrond dat vertaalde naar 6 meter? Wij wilden graag een iets bredere oprit, net als de buren. Ik heb meerdere keren gezegd tegen de mannen dat we het graag zo breed als de buren wilden, ze hadden ook geconstateerd dat dat breder dan 6 meter was maar elke keer zei de man van de gemeente ‘ja en dan 6 meter want dat staat op de aanvraag’. Gelukkig kwam mijn moeder er bij en die drong beter tot de mannen door dat we echt breder dan 6 meter willen. Nu gaat de oprit 7 meter breed worden.
Een week later ontvingen we de offerte. Het was, zoals afgesproken in september, 2.500 euro. De offerte was hoger, maar de gemeente betaalt de rest. We hebben afgesproken dat aan het einde van de verbouwing de opritten gerealiseerd gaan worden. Als we dat te vroeg zouden doen, zouden de vrachtwagens tijdens de verbouwing waarschijnlijk al het nieuwe direct kapot rijden.
Eigen huis verkocht
In september zijn we begonnen met een makelaar zoeken om onze eigen woning te verkopen, dit was nadat mijn moeder telefonisch had gehoord dat de vergunning akkoord was maar er moest nog over de uitrit gesproken worden. Toen voelde het goed om door te pakken met het verkopen van het huis. We hebben een aantal makelaars laten komen. Zij hebben elk hun eigen visie over de verkoop uitgelegd, met wat de adviseerden als verkoopprijs te doen en hoeveel het zou kosten als we dat via hun zouden doen. Mijn man heeft een makelaar uitgekozen waar hij een goed gevoel bij had, een nuchtere tukker die niet te veel verkooppraat deed.
We moesten allerlei document aanleveren en vragenlijsten beantwoorden over het huis. Er was een afspraak gemaakt om foto’s te maken van het huis. Voor die tijd zijn we druk bezig geweest met het huis foto-klaar te maken. Veel spul is naar de zolder gegaan, zolang het maar uit het zicht was. De fotograaf vond ik niet heel erg aardig. Ze was heel bazig over wat wij moesten doen in ons eigen huis, terwijl zij op een andere plek foto’s aan het maken was. De manier waarop stond mij tegen, mijn man vond het allemaal wel mee vallen. Meningen verschillen. Ze kon buiten geen foto’s maken want het was extreem nat. Achterin de tuin stond het blank wat niet ideaal is voor foto’s. Na twee andere pogingen voor foto’s buiten konden die uiteindelijk gemaakt worden op een stormachtige dag. Ik vond het bijzonder dat het toen wel kon want de foto’s vanuit de lucht worden met zo’n lange stang gedaan, terwijl het hard waaide.
De makelaar adviseerde om een week nadat de woning beschikbaar zou komen de bezichtigingen te doen. We hadden een datum afgesproken en voor die bezichtiging moesten we nog een keer een opruim- en schoonmaakslag doen door het huis heen. De zolder en de blinde hoeken moesten nu natuurlijk ook leeg zijn. Op 13 november 2023 kwam onze woning op de website van de makelaar en op Funda beschikbaar te staan. Een week later, 20 en 22 november, hadden we bezichtigingsdagen gepland, die dagen zouden we toch bij mijn ouders zitten dus dat kwam goed uit. Op de eerste dag kregen we ‘s avonds al een bod, maar dan moesten we direct akkoord geven. We hebben gezegd alleen als er geen voorbehoud van financiering is. Daar kon de bieder niet mee akkoord gaan. De tweede dag, 21 november, kregen we nog 2 biedingen. De ene wat hoger, maar de makelaar had niet het idee dat deze persoon zeker wist dat hij het geld voor elkaar zou kunnen krijgen. Het andere bod was zonder voorbehoud en de makelaar had een goed gevoel bij deze mensen. We zijn op 21 november akkoord gegaan met dat bod en de tweede bezichtigingsdag kwam dus te vervallen. Zo snel kan het blijkbaar gaan.
Aannemer
Hoe nu verder? We hebben weer een gesprek gehad met de aannemer over hoe we nu verder gingen. Halverwege 2023 had hij al aangegeven dat er eerder ruimte was om te beginnen met de verbouwing. Blijkbaar vielen er veel nieuwbouw projecten weg. We hadden ook al eerder besproken dat we graag dak isolatie op de zolders wilden. Het mooi zou zijn als dat eerder kon dan dat de verbouwing zou starten want wij waren van plan om op zolder te wonen zolang de verbouwing duurt. Op 8 december 2023 zijn ze begonnen met de zolders isoleren en 14 december hebben ze het afgerond. Er was nog wat verwarring ontstaan omdat in eerste instantie er alleen isolatie tegen het dak zou komen. Ik heb in mijn onschuld gezegd dat ik het wel een beetje afgewerkt wilde zien, wat platen er voor zodat je niet de isolatie zag. De aannemer heeft dit (“afwerken”) vertaald naar: gipsplaten, plafond plintjes en verven. Gelukkig kwam mijn man er achter vóórdat de plinten klaar waren en er gelukkig niks geverfd was. Blijkbaar moet je tot in de details bespreken, want anders neem ik iets aan terwijl de mensen die het doen daar een heel ander beeld bij hebben. Ze hebben mooi werk geleverd, maar door de plinten was het nog weer duurder dan alleen gipsplaten er tegen aan. Live and learn.
Verder hebben we een startdatum gekozen voor de verbouwing. De tweede week van januari 2024 zouden ze beginnen aan de badkamer. Nu hadden we een deadline om die kamer in ieder geval leeg te hebben. Daarnaast hadden we ook een deadline dat onze badkamertegels en meubelen dan gekocht en geleverd zouden moeten zijn.
Eigen huis woningoverdracht
De koopovereenkomst hebben we op 1 december getekend op het kantoor van onze makelaar. Deze overeenkomst heeft de makelaar met ons doorgenomen. De kopers hadden deze al ondertekend, wij nu ook. Er ging de volgende werkdag een termijn van 3 werkdagen lopen waar iemand deze overeenkomst nog kon terugdraaien. Daarna was de koopovereenkomst definitief. Op 3 januari 2024 kregen wij van de notaris bericht dat de bankgarantie door de kopers betaald en ontvangen was.
Mijn man heeft geregeld dat alle nutsvoorzieningen beëindigd werden. Blijkbaar was de koper te laat met het aanvragen, dus we lieten het stroom nog een maand langer doorlopen zodat de kopers niet zonder zouden komen te zitten. Dit zullen we nog verrekenen.
We hebben een 10 m3 grofvuil container voor de deur laten plaatsen een maand voordat de sleuteloverdracht zou plaatsvinden. We hebben alles weggegooid wat de vorige bewoner nog had laten staan (we waren daar zelf te laat mee om aan te geven dat dat ook nog allemaal leeg had gemoeten). We hebben meubels op marktplaats gezet en toen de container goed vol begon te raken gingen de meubels er ook in die niet verkocht en/of opgehaald waren. Begin december hebben we nog rondgebeld of een verhuisbedrijf ons kon verhuizen in de 1e week van januari. Blijkbaar waren we daar wat laat mee. We hebben 1 offerte gehad voor onze hoekwoning van 90 m2 woonoppervlak, die lag rond de 1.600 euro. Ik was verbaasd dat dat zoveel moest kosten, maar ik heb hier ook nog nooit mee te maken gehad dus ik wist gewoon niet dat dat zo duur was. Gelukkig konden we wat anders regelen en we zijn 8 januari 2024 officieel naar mijn ouders verhuisd.
We wilden ons bed niet meenemen en niemand wilde het bed, dus we hebben de dag voordat we gingen verhuizen een ophaalverzoek geregeld bij de gemeente dat ze van de milieustraat het bed zouden ophalen. Het bed hebben we aan de straat gezet, in de hoop dat het ophalen allemaal goed zou gaan. De container moest ook nog opgehaald worden, dat zou misschien net precies tijdens de verhuizing zijn, dus ik heb daar nog achter aan gebeld dat ze een dag later die container op zouden halen. Ook in de hoop dat dat allemaal goed zou gaan, want we zouden daar niet meer bij aanwezig zijn. Mijn man is diezelfde week nog teruggegaan naar het huis om alles schoon te maken, we hadden schoonmaakspullen en de stofzuiger achtergelaten hiervoor.
Op 19 januari 2024 was de dag van de woningoverdracht. Een uur voordat we bij de notaris verwacht werden hadden we de afspraak in het huis met onze makelaar en de kopers. We hebben met zijn drieën door de woning gelopen om te laten zien wat de staat was. Ze waren tevreden. De meterstanden zijn genoteerd door de makelaar, deze moesten wij ook nog doorgeven wat de laatste meterstand was. Hier kregen wij ook een bevestiging van van de makelaar. Daarna zijn we naar de notaris gereden, deze was door de kopers aangewezen. We moesten onze ID bewijzen geven zodat er kopieën gemaakt konden worden. Daarna legde de notaris de afrekening en koopakte uit. De handtekeningen werden gezet, sleutels werden overgedragen en handen werden geschud. Wij als verkopers konden toen gaan en de kopers bleven praten met de notaris.
Eén antwoord op “Kantoor met woonhuis splitsen in twee woningen [2 – aanloop naar verbouwing]”